De verschillende soorten Wi-Fi

Wifi is in zeer korte tijd enorm populair geworden, waarbij er verschillen soorten Wi-Fi zijn. De meest bekende Wi-Fi soort is de 2.4 GHz frequentie maar deze bandbreedte vaak druk door veelvuldig gebruik. Daardoor kan het zijn dat het wat minder bereik zal geven dan u zou wensen.

Sinds de komst van de 5 GHz bandbreedte is er een grotere verdeling en mag er op de 5 GHz bandbreedte ook met een hoger vermogen worden uitgezonden zonder dat daarvoor een vergunning voor nodig is.

 

De soorten Wi-Fi

IEEE  Roepnaam Frequentie Bruto Throughput Netto Throughput
802.11b  11b 2.4 GHz 11 Mbps Circa 5 Mbps
802.11g  11g 2.4 GHz 54 Mbps Circa 25 Mbps
802.11a  11a 5.0 GHz 54 Mbps Circa 25 Mbps
802.11g Super g 2.4 Ghz 108 Mbps Circa 50 Mbps
802.11n 11 n 2.4 GHz & 5 GHz 300 Mbps Circa 120 Mbps
802.11-2012 11-12 2.4 GHz & 3.6 GHz 600 Mbps Circa 300 Mbps
802.11ac 11ac 5 GHz 1000 Mbps Circa 650 Mbps

 

De voor- en nadelen van de 2.4 GHz en 5 GHz soorten Wi-Fi


2.4 GHz

 Voordelen  Nadelen
 – Groot bereik en gaat goed door muren heen  – Minder hoge maximale snelheid
 – Wordt door bijna ieder apparaat ondersteund  – Vaker last van storing door andere apparaten

 

5 GHz

 Voordelen  Nadelen
 – Hogere maximale snelheid  – Gaat slecht door muren
 – Weinig last van storing door andere apparaten  – Wordt niet door ieder apparaat ondersteund.

 

Als je bovenstaande voor en nadelen tegen elkaar afweegt zal je erop uitkomen dat het vooral bij een klein huis handig is om te kiezen voor 5 GHz. Wanneer je in een groter huis woont en niet overal over een goede internetverbinding beschikt met 5 GHz kan het slim zijn om voor 2.4 GHz te kiezen.

 

Wi-Fi netwerk radio frequentie

802.11b/g/n/a
Wi-Fi netwerken bevinden zich op de 2.4 GHz en de 5.0 GHz radiofrequentiebanden.
Door toepassing van verschillende technieken, zijn de volgende standaards ontstaan.
Dit zijn overigens de officiële internationale standaarden van de overkoepelde organisatie IEEE. De laatste twee zijn overigens nog in ontwikkeling.

11n & 11a
De 11n-standaard haalt hoge snelheden door parallel data-pakketjes te verzenden. Meestal wordt de 11n-technologie op 2.4Ghz toegepast, omdat de meeste clients op 2.4 GHz zenden. Door deze 11n-technologie te gebruiken op de 5Ghz-frequentie, kunnen echter ook op 11a hoge doorvoersnelheden worden behaald. Men spreekt dan meestal van 11a/n of 11n/a.

 

De Wi-Fi ontvanger

Een Wi-Fi ontvanger (oftewel Wi-Fi adapter) is een speciale ontvanger voor draadloze netwerken. Deze client verbindt uw computer draadloos met het Access Point of met een hotspot en zorgt voor meer ontvangst. De meeste laptops hebben tegenwoordig een draadloze ontvanger ingebouwd. Draadloze ontvangers zijn in diverse soorten beschikbaar, maar tegenwoordig zijn universele USB-adapters (ook wel USB dongels genoemd) het meest populair.

Als een computer alleen een bekabelde ethernet-aansluiting (RJ-45) heeft, kunt u als ontvanger een client-bridge aansluiten. Dit speciale Access Point zet een draadloos signaal om naar een bekabeld signaal. Die haalt een signaal dus binnen; het tegenovergestelde van een Wi-Fi Access Point dus.

 

Ubiquiti

Ubiquiti Networks ontwerpt, produceert en verkoopt innovatie oplossingen voor draadloze breedband toepassingen. De producten van het bedrijf omvatten producten zoals de Bullet, NanoStation en vele andere toonaangevende producten in de branche. De producten worden door een intern team ontwikkeld rond kerntechnologieën zoals het AriOS besturingssysteem en Frequentie Freedom-technologie (100 MHz tot 10 GHz).

Markt
De groeiende markt voor spraak-, video en datacommunicatie heeft de vraag naar breedband oplossingen wereldwijd opgedreven. Terwijl bedrade netwerken al lang succesvol zijn voor deze toepassingen, zijn bedrade netwerken niet altijd even eenvoudig aan te leggen. In de laatste jaren zijn ongelicenceerde draadloze breedband netwerken aantrekkelijk geworden om in deze situaties toch oplossingen te kunnen bieden.

 

Ubiquiti de makers van professionele MEGASNELLE Wi-Fi netwerken

De UniFi reeks van Ubiquiti bestaat niet meer alleen uit de populaire acces points, tegenwoordig worden er ook producten voor routing/switching, camerabeveiliging en VoIP telefonie met dezelfde betrouwbaarheid en kwaliteit die we gewend zijn van Ubiquiti.

Binnen 24 uur
Waarom kiezen voor megasnel.nl
  • Eigen helpdesk
  • Opgeleide monteurs
  • VCA Certificering
  • Technische dienst
  • Adviseurs op locatie
  • Projectmatige aanpak
  • 20+ jaar ervaring
  • Totaal oplossingsgericht
  • Data – Elektra - ICT
Gratis advies