De verschillende soorten WiFi

Wifi is er in verschillende soorten en maten, en is in zeer korte tijd enorm populair geworden. De meest bekende wifi soort is de 2.4Ghz frequentie maar deze band is wat druk en daardoor kan het zijn dat het wat minder bereik zal geven dan u zou wensen. Sinds de komst van de 5Ghz band is er een grotere verdeling en mag er op de 5Ghz band ook met een hoger vermogen worden uitgezonden zonder dat daarvoor een vergunning voor nodig is.  

De soorten WiFi

IEEE Roepnaam Frequentie Bruto Throughput Netto Throughput
802.11b (oftewel 11b) 2.4Ghz 11Mbps (Mb per seconde) Circa 5Mbps
802.11g (oftewel 11g) 2.4Ghz 54Mbps Circa 25Mbps
802.11a (oftewel 11a) 5.0Ghz 54Mbps Circa 25Mbps
802.11g (oftwel super g) 2.4Ghz 108Mbps (identiek paar) Circa 50Mbps
802.11n (oftewel 11n) 2.4Ghz & 5Ghz 300Mbps Circa 120Mbps
802.11-2012 (oftewel 11-12) 2.4Ghz & 3.6Ghz 600Mbps Circa 300Mbps
802.11ac (oftewel 11ac) 5Ghz 1000Mbps Circa 650Mbps
 

De voordelen en nadelen van de 2.4Ghz en 5Ghz WiFi netwerken

2.4 GHz
Voordelen Nadelen
Groot bereik en gaat goed door muren heen Minder hoge maximale snelheid
Wordt door bijna ieder apparaat ondersteund Vaker last van storing door andere apparaten
  5 GHz
Voordelen Nadelen
Hogere maximale snelheid Gaat slecht door muren
Weinig last van storing door andere apparaten Wordt niet door ieder apparaat ondersteund.
Als je bovenstaande voor en nadelen tegen elkaar afweegt zul je erop uitkomen dat het vooral bij een klein huis handig is om te kiezen voor 5 GHz. Wanneer je in een groter huis woont en niet overal over een goede internetverbinding beschikt met 5 GHz kan het slim zijn om voor 2.4 GHz te kiezen.  

Wifi-netwerk radio frequentie

802.11b/g/n/a Wifi-netwerken bevinden zich op de 2.4Ghz en de 5.0Ghz radiofrequentiebanden. Door toepassing van verschillende technieken, zijn de volgende standaards ontstaan. Dit zijn overigens de officiële internationale standaarden van de overkoepelde organisatie IEEE. De laatste twee zijn overigens nog in ontwikkeling. 11n & 11a De 11n-standaard haalt hoge snelheden door parallel data-pakketjes te verzenden. Meestal wordt de 11n-technologie op 2.4Ghz toegepast, omdat de meeste clients op 2.4Ghz zenden. Door deze 11n-technologie te gebruiken op de 5Ghz-frequentie, kunnen echter ook op 11a hoge doorvoersnelheden worden behaald. Men spreekt dan meestal van 11a/n of 11n/a.  

De Wifi ontvanger

Een wifi-ontvanger (oftewel wifi-adapter) is een speciale ontvanger voor draadloze netwerken. Deze client verbindt uw computer draadloos met het accesspoint of met een hotspot en zorgt voor meer ontvangst. De meeste laptops hebben tegenwoordig een draadloze ontvanger ingebouwd. Draadloze ontvangers zijn in diverse soorten beschikbaar, maar tegenwoordig zijn universele USB-adapters (ook wel USB-dongles genoemd) het meest populair. Als een computer alleen een bekabelde ethernet-aansluiting (RJ-45) heeft, kunt u als ontvanger een client-bridge aansluiten. Dit speciale accesspoint zet een draadloos signaal om naar een bekabeld signaal. Die haalt een signaal dus binnen; het tegenovergestelde van een WIFI-accesspoint dus.  

Ubiquiti

Ubiquiti Networks ontwerp, produceert en verkoop innovatie oplossingen voor draadloze breedband toepassingen. De producten van het bedrijf omvatten producten zoals de Bullet, NanoStation en vele andere toonaangevende producten in de branche. De producten worden door een intern team ontwikkeld rond kerntechnologieën zoals het AriOS besturingssysteem en Frequentie Freedom-technologie (100MHz tot 10GHz). Markt De groeiende markt voor spraak, video en datacommunicatie heeft de vraag naar breedband oplossingen wereldwijd opgedreven. Terwijl bedrade netwerken al lang succesvol zijn voor deze toepassingen, zijn bedrade netwerken niet altijd even eenvoudig aan te leggen. In de laatste jaren zijn ongelicenceerde draadloze breedband netwerken aantrekkelijk geworden om in deze situaties toch oplossingen te kunnen bieden.  

Ubiquiti de makers van professionele MEGASNELLE wifi netwerken

De UniFi reeks van Ubiquiti bestaat niet meer alleen uit de populaire acces points, tegenwoordig worden er ook producten voor routing/switching, camerabeveiliging en VoIP telefonie met dezelfde betrouwbaarheid en kwaliteit die we gewend zijn van Ubiquiti.
Binnen 24 uur
Waarom kiezen voor megasnel.nl
  • Eigen helpdesk
  • Opgeleide monteurs
  • VCA Certificering
  • Technische dienst
  • Adviseurs op locatie
  • Projectmatige aanpak
  • 20+ jaar ervaring
  • Totaal oplossingsgericht
  • Data – Elektra - ICT
Gratis advies