Databekabeling – de kunst van netwerk kabels trekken en monteren

Datacommunicatie is tegenwoordig onmisbaar. Heel veel apparatuur communiceert via een ICT-netwerk, denk aan domotica, klimaatbeheersing, verwarming, koel- en ventilatiesystemen. Maar databekabeling aanleggen is voor de meeste installateurs geen standaard klus.

Databestanden worden steeds groter en de uitwisseling van bestanden moet steeds sneller. Dat vraagt veel van netwerken, de belasting neemt overal toe. Elektrotechnische installateurs krijgen steeds vaker de vraag om een bestaand netwerk uit te breiden. Maar veel installateurs zijn een beetje huiverig voor het aanleggen of uitbreiden van databekabeling. Het is een precies werkje waarvoor specialistische kennis en dure apparatuur nodig is. Een foutje kan duur zijn, want veel bedrijven zijn nergens zonder goed functionerend datanetwerk. Dat maakt de druk groot. Sommige installateurs zeggen daarom het liefst ‘nee’ en laten het aanleggen van datanetwerk over aan een gespecialiseerd bedrijf. MegaSnel ICT pakt dergelijke klussen wel aan
en gaat geen uitdaging uit de weg.

Apparatuur en kennis
Wie zo’n klus wel aanneemt, moet een paar dingen goed weten. Zo is voorgeschreven dat een data-installatie na aanleg gecertificeerd wordt. Verder zijn er diverse voorwaarden voor een stabiel functionerend netwerk. Zo is er voldoende bandbreedte nodig. Dat geldt voor de aanleg maar is ook een punt van aandacht bij de uitbreiding van ICT-netwerken. In het beste geval is een systeem na de aanleg al geschikt voor uitbreiding, want over het algemeen zal het dataverkeer alleen maar toenemen. Voor het aanleggen en/of uitbreiden van databekabeling is dure apparatuur zoals een fusielasmachine nodig, en natuurlijk kennis van zaken.

Schoon en secuur werken
Cruciaal bij het aanleggen van een datanetwerk is dat er schoon en secuur gewerkt wordt. Schoon wil zeggen stofvrij. Bij nieuwbouw kan de databekabeling het beste worden gelegd aan het einde van het bouwtraject, als er niet meer geboord en gefreesd hoeft te worden. Stof kan de verbindingen beschadigen bij het aanleggen, maar ook als datakasten niet goed dicht blijken te zijn. Verder moet er heel precies worden gewerkt. Als de las een fractie teveel naar links of rechts zit, levert dat een instabiele verbinding op of is er zelfs helemaal geen verbinding. Volgens een e-installateur die is gespecialiseerd in het aanleggen van databekabeling.

MegaSnel ICT is datakabel specialist en weet als geen ander hoe om te gaan met een datakabel.
Ook toe aan nieuwe netwerk kabels ? gaat u verhuizen, verbouwen ? of heeft u behoefte aan nieuwe
netwerk bekabeling omdat u gaat uitbreiden ? laat ons een offerte maken en wij ontnemen u alle stress.

Binnen 24 uur
Waarom kiezen voor megasnel.nl
  • Eigen helpdesk
  • Opgeleide monteurs
  • VCA Certificering
  • Technische dienst
  • Adviseurs op locatie
  • Projectmatige aanpak
  • 20+ jaar ervaring
  • Totaal oplossingsgericht
  • Data – Elektra - ICT

Recent nieuws

Gratis advies