Cat6 en Cat7 het verschil en is het nodig ?

De juiste netwerk kabel kiezen en wanneer kies je voor Cat 6 of zelfs de nog dikkere Cat 7 bekabels? In welke situatie zou dit een een meerwaarde zijn ?

Een Cat6 netwerk kabel wat is dat?

Het voordeel van Cat 6 bekabeling boven Cat 5e is de betere shielding van de kabels en connectoren tot 500MHz. Sinds 2009 is er een nieuwe standaard die nog beter presteert, Cat 6a. Voor Cat 6a is echter ook compatible hardware aan beide kanten nodig om hier gebruik van te kunnen maken. Soms wordt er ook nog over Cat 6e gesproken, maar dat is een marketing term en geen standaard! Cat 6a kan gebruikt worden voor 10Gb/s verbindingen.

Een Cat7 netwerk kabel wat is dat?

Cat 7 en Cat 7a zijn nog strengere standaarden voor kabels en connectoren. Hierdoor ondersteunt het nog beter tegen crosstalk, tot wel 1000MHz. Maximale snelheid van de kabel is hierdoor nog hoger, 40Gb/s en 100Gb/s zijn hiermee mogelijk.

Meerwaarde Cat 6 en Cat 7

Aangezien er geen consumenten producten zijn die gebruik maken van snelheden hoger dan 1Gb/s zullen er voor vrijwel alle toepassingen nog gewoon Cat 5e bekabeling worden toegepast mits de kwaliteit van de kabel daadwerkelijk Cat 5e is, de daadwerkelijke kwaliteit van een kabel aangeduid met Cat 5e wil nog wel eens sterk afwijken van de standaard waardoor minder hoge snelheden mogelijk zijn. In datacentra zal Cat 6a en Cat 7a hooguit als goedkoper alternatief worden toegepast voor de communicatie tussen switches of servers. Zowel de kabel als de netwerkapparatuur is goedkoper als je met koper kabels werkt dan met optische glasvezel kabels. Het grootste voordeel van Cat 6a en Cat 7a is dan ook te vinden in de bekabeling zelf, deze is minder gevoelig voor breken dan optische kabel.

Toepasingen Cat 6a en Cat 7a:

 • Communicatie tussen switches
 • Communicatie tussen server en switch

Aandachtspunten bij het aansluiten?

Als u kiest voor een bepaalde standaard is het van belang de juiste kabels, connectoren en netwerkapparatuur toe te passen om hier gebruik van te kunnen maken. Bespaar niet op de eenmalige kosten van kabels en connectoren, want het behalen van 10Gb/s, 40Gb/s of zelfs 100Gb/s is van vele factoren afhankelijk. Ook de maximale lengte is per snelheid anders.

 • Juiste materiaal
 • Rekening houden met de maximale lengte
 • Compatibel apparatuur
 • Rekening houden met eind connectoren

De keuze om een gebouw toekomst bestendig te bekabelen zal lastig worden. Omdat de ontwikkelingen snel gaan kan het voordeel hebben om gelijk te kiezen voor glasvezel, al moet er dan altijd een omzetting plaats vinden van optisch naar elektrisch om de huidige generatie kantoorapparatuur aan te kunnen sluiten. Ook bij grote afstanden zal snel voor glasvezel gekozen worden. Maar door grotere kans op kabelbreuk kan het voordeel hebben om Cat 6a en Cat 7a toe te passen, maar bedenk wel van tevoren waarom er voor een bepaalde standaard gekozen wordt en weeg de voor en nadelen goed tegen elkaar af.

UTP kabel en Power over Ethernet (PoE)

Power over Ethernet (PoE) is zeer geschikt voor het leveren van elektriciteit aan een verscheidenheid van netwerken, AV- en computerapparatuur – elk op het netwerk aangesloten apparaat, zonder afhankelijkheid van een stopcontact of adapter. Met ’s wereld groeiende vraag naar energie is het zoeken van meer efficiënte manieren om bekabeling toe te passen noodzakelijk. Met PoE is het mogelijk om de benodigde (PoE-)infrastructuur te verminderen door aansluiting op de router met enkel een patchkabel.

Niet alleen beperkt tot VoIP-telefoons, beveiligingscamera’s en andere soorten netwerk-aangedreven apparatuur beginnen te werken via PoE-verbindingen. Nieuwe ontwikkelingen als videobellen en draadloze Access Points verhogen het benodigde vermogen geleid door datakabels. Dit resulteert in een nieuwe PoE-standaard, IEEE 802.3bt ondersteunend tot 100W vermogen per kabel.

Wanneer er meer vermogen door een kabel gaat, kan dit zorgen voor prestatie problemen. Logischerwijs maakt het de kabel warmer. En wanneer een kabel te heet word zorgt dit voor “insertion-loss” (verlies). Dit kan leiden tot het beschadigen van de kabel. Het type bekabeling waarvoor u kiest, kan een groot verschil maken. Zo kunt u kiezen voor een kabel die warmte beter beheert door afscherming van de paren.

Het type bekabeling waarvoor u kiest kan zorgen voor een groot verschil met betrekking tot hoe de kabel de hitte beheerd, maar ook hoe prestaties beïnvloed worden. Cat5e en Cat6 kabels kunnen tot op zekere hoogte prima gebruikt worden om PoE apparaten te ondersteunen, maar de conclusie is duidelijk. Bent u op zoek bent naar een toekomstgericht netwerk ter ondersteuning van Power over Ethernet? Dan is de keuze voor Cat6A geen moeilijke keuze voor u.

Conclusie

Oké, allemaal leuk en aardig. Maar waarom moet ik nou kiezen voor de Cat6 of Cat6A kabel? Zoals u hierboven gelezen heeft is speelt snelheid en bandbreedte een grote rol. Maar dit in combinatie met het toekomstgericht inrichten van je netwerk maakt het nóg interessant te kiezen voor minimaal Cat6. Je weet immers maar nooit wat voor (nieuw) apparatuur er over 5 á 10 jaar verbonden is met uw netwerk. Maakt u veelvuldig gebruik van Power over Ethernet toepassingen binnen uw netwerk? Sluit het dan niet uit om te kijken naar de mogelijkheden voor een Cat6A netwerk.

Binnen 24 uur
Waarom kiezen voor megasnel.nl
 • Eigen helpdesk
 • Opgeleide monteurs
 • VCA Certificering
 • Technische dienst
 • Adviseurs op locatie
 • Projectmatige aanpak
 • 20+ jaar ervaring
 • Totaal oplossingsgericht
 • Data – Elektra - ICT

Recent nieuws

Gratis advies