Computer cleaning – werkomgeving schoon tijdens de coronacrisis
Zo houdt u de werkomgeving schoon tijdens de coronacrisis
Iedereen is in de greep van het coronavirus. Met z’n allen proberen we de schade en daarmee het aantal slachtoffers te beperken. Dit doen we met name door gepaste afstand tot anderen te houden, beperkt sociaal contact en goede hygiëne. Veel mensen werken verplicht thuis door het virus, maar er zijn ook instanties en bedrijven die open blijven, omdat ze essentieel zijn. Juist voor die organisaties is het belangrijk om extra te letten op de hygiëne en de werkomgeving extreem schoon te houden. Voor wie geldt dit en hoe pakt u dit het beste aan?
Welke instanties en bedrijven blijven open tijdens de coronacrisis?
Er zijn verschillende instanties en bedrijven die open blijven, omdat ze voorzien in onze eerste levensbehoeften en toegang tot deze bedrijven en instanties als essentieel wordt gezien voor de samenleving. Waar vrijwel alle reguliere kantoren dus dichtgaan en medewerkers vanuit huis aan de slag gaan, blijven bijvoorbeeld diverse winkels open. U kunt hierbij denken aan drogisterijen, apotheken, kappers en supermarkten. Ook kinderdagverblijven blijven deels open, zij bieden opvang aan kinderen van ouders met een vitaal beroep. Ook ziekenhuizen blijven uiteraard geopend, het openbaar vervoer blijft rijden en sommige restaurants blijven geopend voor afhaal of bezorging. Ook de bouwsector blijft bijvoorbeeld aan het werk, maar met gepaste maatregelen.
Hygiëne op de werkvloer tijdens de coronacrisis
Voor de bedrijven en instanties die geopend blijven tijdens de coronacrisis, is het opvolgen van de maatregelen essentieel. Hierbij kan gedacht worden aan minstens anderhalve meter afstand houden van anderen, zo vaak mogelijk uw handen wassen, het gebruik van papieren zakdoekjes en niezen en hoesten in de elleboog. Maar naast deze maatregelen, is het tevens belangrijk dat de werkomgeving schoon wordt gehouden. Dit betekent dat werkplekken regelmatig moeten worden schoongemaakt, vaker dan normaal. Er dient extra aandacht besteed te worden aan werkoppervlakken die vaak worden gebruikt en bijvoorbeeld toetsenborden, muizen en telefoons. Ook balies, pinapparaten, lichtknopjes, deurknoppen, liftknopjes, trapleuningen, kranen, zeephouders, gootstenen en toiletten dienen vaker schoongemaakt te worden. Uiteraard dient de schoonmaak gedaan te worden met desinfecterend schoonmaakmiddel. Alleen zo kunnen we de verspreiding van het virus zoveel mogelijk beperken.
Het kantoor na de corona-uitbraak: iedereen weer zijn eigen bureau?
“Mijn dag begint met het poetsen van de muis en het toetsenbord. Vorige week ben ik in verband met corona ook de bedrading gaan schoonmaken, want iedereen raakt ook al die draden aan als ze apparatuur inpluggen.” Sonja van Galen werkt als communicatieadviseur bij de rijksoverheid en mailde ons omdat ze zich zorgen maakt over de hygiëne in de kantoortuin. Ze werkt in een ruimte met flexibele werkplekken, wat betekent dat ze elke dag aan een ander bureau zit.
“Ik sjouw altijd met een doos van die wegwerpdoekjes die in alcohol of zo zijn gedrenkt. Niet heel milieuvriendelijk overigens. Soms denk ik: ik zat hier gister ook, ik hoef het bureau niet te poetsen.” Van Galen vindt dat ze goede werkplekken heeft met veel ruimte, dus ze zit niet te dicht op haar collega’s. Maar het idee dat iemand anders eerst aan het bureau zat, vindt ze een beetje vies. “In het toetsenbord bevinden zich de broodkruimels van de vorige gebruiker, of van mijzelf. Niet heel hygiënisch dus, eigenlijk heel smerig.”
Besmetting voorkomen
Op dit moment is er nog geen vaccin beschikbaar tegen het nieuwe coronavirus. Omdat verspreiding van het virus -net als bij griepvirussen- gaat via praten, hoesten of niezen, kunt u uzelf en uw medewerkers beschermen door niet in de buurt te komen van patiënten met griepachtige verschijnselen.
Daarnaast kunt u de volgende maatregelen treffen:
- Voorkom contact met mensen die griep hebben;
- Was regelmatig uw handen met water en zeep;
- Houd een papieren zakdoek voor uw mond als u niest of hoest, gooi deze daarna weg in de afvalemmer. Was na hoesten of niezen uw handen;
- Voor het drogen van handen zijn een stuk keukenrol, een schoon papieren handdoekje, warme lucht of een handdoekrol geschikt. Het is belangrijk dat materialen om handen aan te drogen slechts eenmalig worden gebruikt;
- Raak zo min mogelijk uw mond, neus of ogen aan;
- Maak voorwerpen zoals deurklinken regelmatig schoon;
- Kijk op internet, luister radio, kijk tv en lees de krant, omdat u zo informatie krijgt over wat u moet doen;
- Ventileer waar mogelijk werkplekken, vergaderruimtes, etc.
Desinfectie of schoonmaak bij coronavirus?
Op social media adverteren verschillende partijen met desinfectiemogelijkheden om het virus een halt toe te roepen. Totaal onnodig, zo blijkt uit de reactie van Razenberg: “Ontsmetten heeft totaal geen zin. Een virus overleeft slechts een korte tijd buiten het lichaam van een geïnfecteerd iemand.” Extra desinfectie is dan ook niet nodig, behalve bij contactpunten als wastafels en deurklinken. Ook is het verstandig om extra aandacht te schenken aan het toetsenbord.
“Maar, als je alleen op je eigen toetsenbord werkt, vallen de problemen mee. Waar we wel bang voor moeten zijn, zijn multiresistente bacteriën”, aldus Razenberg die deze mogelijkheid aangrijpt om een fabel uit de wereld te helpen. “In de media gonst het rond dat het gebruik van desinfectiemiddelen de opkomst van multiresistente bacteriën in de hand werkt. Dit is niet waar. We moeten voorkomen dat deze bacteriën geen voedingsbron hebben. Dus we moeten goed schoonmaken, want vuil is een voedingsbron.”
Virussen overleven niet in dergelijke voedingsbronnen. Zij hebben een drager als mens of dier nodig om te overleven. Vooralsnog zijn er, volgens het RIVM, geen aanwijzingen dat het virus op dieren wordt overgedragen.
- Eigen helpdesk
- Opgeleide monteurs
- VCA Certificering
- Technische dienst
- Adviseurs op locatie
- Projectmatige aanpak
- 20+ jaar ervaring
- Totaal oplossingsgericht
- Data – Elektra - ICT