Databekabeling

Geen enkele databekabeling klus is ons te gek. Of het nu gaat om 10 of 2000 aansluitingen, voor ons is elk project weer een nieuwe uitdaging om tot een succesvol einde te brengen. Databekabeling omvat tal van werkzaamheden, zoals het trekken van kabels, plaatsen van kabelgoten, patchen van kabels en het testen van netwerkkabels. Natuurlijk stopt het daar niet bij. Immers, gebroken kabels of storingen kunnen altijd voorkomen en ook dan staan wij voor u klaar. Tot slot zijn wij ook uw partner in databekabeling partner als het aankomt op het herindelen en aanpassen van huidige systemen en natuurlijk de certificering van uw netwerk. We leggen u er graag alles over uit!

Bekabeling van A tot Z

Bij Megasnel.nl staan we niet snel van een opdracht te kijken. Het bedenken van creatieve oplossingen is dan ook iets dat we graag voor u doen. Van A tot Z regelen wij alles voor u, van organisatie tot de uiteindelijke werking en het onderhoud. Denk hierbij aan netwerkkabels trekken, maar ook aan het aanleggen van complete netwerken, zoals draadloze en bekabelde netwerken en coax-, glas- of koperbekabeling. Bij Megasnel.nl bent u aan het juiste adres.

Netwerk kabels labels en nummering

Wat is netwerk- en databekabeling?

Gestructureerde bekabeling is een universeel bekabelingssysteem in zakelijke panden of woningen. Dit systeem bestaat uit een stervormig aangelegd netwerk met één of meerdere verdeelpunten op een aantal, bij voorkeur, centrale locaties. Deze verdeelpunten worden onderling verbonden met een koper- of glasvezelbackbone. In de verdeelpunten worden alle in het gebouw geïnstalleerde kabels afgemonteerd in 19” cabinets op glasvezel en/of RJ45 distributie patchpanelen. Hierdoor ontstaat in de verdeelpunten een overzichtelijk geheel zodat er op simpele wijze een verbinding gemaakt kan worden tussen de netwerkapparatuur, telefooncentrale en naar de gebruiker op de werkplek.

Op de werkplekken worden wandcontactdozen aangelegd voorzien van RJ45 (UTP) connectoren met een unieke codering. Deze codering correspondeert met het desbetreffende poortje op het distributiepaneel, waardoor het een simpele handeling is de gebruiker te koppelen met de netwerkapparatuur of de telefooncentrale. Megasnel.nl legt uw infrastructuur aan volgens diverse bekabelingsconcepten van de bekende leveranciers. Wij kunnen uw netwerkbekabeling indien gewenst ook certificeren volgens de normen van deze leveranciers met bijbehorende garantie.

De voordelen van gestructureerde bekabelingssystemen

Gestructureerde bekabeling systemen bieden diverse voordelen. De universele RJ45 aansluitingen voor data, telefonie en video zorgen voor een gegarandeerde performance van het netwerk. Daarnaast biedt het systeem grote flexibiliteit op de werkvloer en zijn interne verhuizingen bijvoorbeeld eenvoudig te realiseren. Eenmaal gerealiseerd heeft de databekabeling praktisch geen onderhoud nodig.

Netwerkkabels laten trekken

Het trekken van netwerkkabels kan op veel verschillende manieren gebeuren en dan hebben we het nog niet eens over de manier van afwerken. Onze monteurs rijden door de gehele Benelux voor het trekken, repareren, aanleggen, afmonteren en patchen van netwerkkabels. Hierbij moeten we vaak creatief zijn in de werkwijze om een kabel goed te verbinden en aan te leggen. 

Tegenwoordig wordt nagenoeg alles met een UTP netwerkkabel aangelegd. De kabel is tegenwoordig zo universeel dat computers, laptops, tv’s, maar ook mediacenters, glasvezel, ADSL, SDSL en tal van andere soorten aansluitingen een UTP-kabel nog hebben om goed te functioneren. Bij Megasnel werken we uitsluitend met topkwaliteit kabels. Door de enorme inkoop van ons voor deze kabels ligt de prijs zo laag dat geen enkele bouwmarkt er tegenop kan. Zo heeft u de allerbeste kwaliteit voor een zeer zachte prijs. Wij kunnen dan ook al ruim 20 jaar één van de laagste tarieven in de Benelux bieden.

Databekabeling laten aansluiten door professionals

Het trekken van netwerkbekabeling is de basis van elk netwerk. Immers, als de bekabeling niet goed is aangesloten, is de kans op een storing aanzienlijk. Een vervelende storing in uw netwerk kan voor heel veel problemen zorgen. Laat uw netwerk dan ook aansluiten door onze monteurs: wij doen al ruim 20 jaar ons best om ieder netwerk op de juiste manier aan te sluiten voor een betaalbare prijs. Hierbij zorgen wij altijd voor een nette prijsopgave en offerte welke binnen uw budget zal vallen door creatief te kijken naar de mogelijkheden. 

Of u nu een klein of groot project heeft, bij Megasnel.nl zorgen voor de juiste afhandeling, een nette prijs en de juiste specialisten op de jouw klus. Dat zijn slechts een aantal voordelen welke wij u te bieden hebben. 

netwerk kabels cat6 trekken

Werkzaamheden rond databekabeling

Bij Megasnel.nl voeren we allerlei soorten werkzaamheden rond databekabeling uit, zoals:

 • ✔ Koppelen telefooncentrales aan het UTP netwerk
 • ✔ Opbouwen en ombouwen van hoofd- en wandverdelers
 • ✔ Afwerken van telefonie en UTP kabels
 • ✔ Verplaatsen van telefoontoestellen en verbindingen
 • ✔ Trekken van kruisverbindingsdraden op verdelers
 • ✔ Leveren van verdelers
 • ✔ Patchkast inrichting
 • ✔ Afpatchen monteren
 • ✔ Numeriek maken van de inrichting
 • ✔ Doorkoppelen van draadloos aan bekabeld netwerk
 • ✔ Totale verhuizing van ICT infrastructuur, PC, server en telecom omgeving
 • ✔ Netwerk installatie / onderhoud
 • ✔ Back-up en serverinstallatie
 • ✔ Extra kabels trekken / afwerken
 • ✔ Uitbreiding van uw bestaande netwerkbekabeling
 • ✔ Installeren van een geheel nieuw netwerk
 • ✔ Doormeten van de huidige netwerkbekabeling
 • ✔ Aanleg van CAT5E, CAT6(A), CAT7, UTP, FTP, SFTP bekabeling
 • ✔ Aanleg van kabelgoot voorzieningen
 • ✔ Afdekmateriaal in vele soorten en maten

 

Wilt u meer informatie, advies of bijvoorbeeld een vrijblijvende afspraak inplannen? Neem dan eenvoudig contact met ons op voor een vrijblijvende afspraak en/of advies.

Heb ik een CAT5E, CAT6(A) of CAT 7 datakabel nodig?

Steeds vaker en vaker wordt ons de vraag gesteld welke infrastructuur de meest geschikte is. Categorie 5E of Categorie 6 of 7, of anders. Passieve bekabelingssystemen moeten overeenstemmen met de toekomstig te verwachten eisen met betrekking tot snellere datatransmissie en grotere bandbreedtes. Daar stopt het overigens niet bij. Datakabels moeten immers ook voldoen aan strikte vereisten voor brandveiligheid en afdichtingen. Tevens is de performance van netwerken niet alleen afhankelijk van de soft- en hardware, maar zeer zeker ook van de gehele bekabelingsinfrastructuur.

Voor welke termijn is mijn investering in netwerkbekabeling?

In tegenstelling tot de actieve netwerkproducten kan een goed bekabelingssysteem 10 tot 15 jaar meegaan en dient het een vaste investering te zijn. Een moderne bekabeling in een modern gebouw omvat vele aansluitingen, heeft een grote bandbreedte, een gestandaardiseerde aansluittechniek en dient universeel en transparant te zijn. Netwerken voor moderne ondernemingen moeten echter vooral gezamenlijke communicatiediensten over één type kabel en een gestandaardiseerde aansluittechniek kunnen verwerken. 

Op basis waarvan wordt mijn bekabeling aangelegd?

De basis voor het aanleggen van netwerkbekabeling is de in 1994 op Europese basis aangenomen bekabelingsstandaard EN- 50173, welke een 100 Ohm bekabeling in combinatie met RJ45 aansluitdozen omschrijft voor alle diensten, zoals Fast Ethernet 100 Mbps, Gigabit Ethernet 1000 Mbps of zelfs snelheden tot 10-Gigabit.

In hoeverre is de kwaliteit van de bekabeling van belang?

Op dit moment is het zo dat de bandbreedte behoefte binnen netwerken iedere 2 jaar met 25% tot 30% toeneemt. Deze toenames zullen de komende jaren alleen maar versneld worden. Categorie 6 in de ISO/IEC 11801 is sinds maart 2003 een nieuwe norm omschreven. Deze nieuwe norm beschrijft een nieuwe Class E / Categorie 6 bekabeling met een bandbreedte tot 250Mhz. Het voordeel van deze norm is dat Gigabit Ethernet middels een 4-pair protocol kan worden gedistribueerd waarbij voldoende overcapaciteit aanwezig is om interferentie verschijnselen op te vangen en dat een low-budget UTP (onafgeschermde) kabel gebruikt kan worden.

Hoe ziet de afwerking van de bekabeling eruit?

De afwerking van de bekabeling is een ander, zeer belangrijk punt. Dit doen wij met behulp van een kabel- of wandgoot. Deze monteren wij af in zeer hoge kwaliteit behuizingen van het merk Tehalit. De oerdegelijke kwaliteit behuizingen zijn er in alle soorten en maten, in kunststof of metaal. Door onze ruime ervaring in de montage en afwerking, kunnen wij hier een zeer goed advies in geven. Nagenoeg al deze goten leveren wij uit eigen voorraad. Zo niet, dan zorgen wij dat deze snel geleverd zal worden door onze leveranciers. Op die manier worden al uw kabels netjes en veilig weggewerkt.

Wat zijn de voordelen van glasvezel?

Glasvezel heeft verschillende voordelen ten opzichte van de meer traditionele UTP-databekabeling. Allereerst is glasvezel zeer flexibel en licht van gewicht. Daarnaast heeft glasvezel een zeer grote bandbreedte en kan er een grotere hoeveelheid data tegelijkertijd doorheen. De demping van het signaal is ook nog eens zeer gering, waardoor er grotere afstanden kunnen worden overbrugd zonder dat er extra versterking voor nodig is.

Naast deze voordelen, geeft glasvezel geen onderlinge straling of straling naar andere apparaten af. Hierdoor is het zeer moeilijk om de kabel af te luisteren. Dit geeft een aanzienlijk veiligheidsvoordeel ten opzichte van UTP-databekabeling. Tevens heeft glasvezel geen aardingsproblemen. Tot slot biedt glasvezel zeer goede bescherming tegen bijvoorbeeld blikseminslag, omdat er geen gebruik wordt gemaakt van metalen onderdelen. Elektrische geleiding ontbreekt hierdoor.

Hoe ziet de aanleg van glasvezel bekabeling eruit?

Of het nu gaat om single mode of multi mode glasvezelverbindingen, 10 kabels of 2000 kabels, binnen of buiten, magazijn, kantoor of woning, wij helpen u graag. Megasnel.nl heeft als groot voordeel dat wij zowel de gehele bekabeling kunnen trekken, afmonteren, patchen en geheel compleet kunnen opleveren voor een zeer aantrekkelijke prijs.

Welke bekabeling kan in het beste gebruiken om lange afstanden te overbruggen?

Om echt lange afstanden te overbruggen kan het beste gebruikt worden gemaakt van glasvezel in tegenstelling tot bijvoorbeeld CAT5E/CAT6 bekabeling. Het grootste probleem met CAT 5E/CAT6 is dat de maximale afstand welke technisch gehaald kan worden 90 meter is. In uitzonderlijke gevallen zou 120 à 125 meter wel gehaald kunnen worden, maar er is dan een aanzienlijke kans dat de verbinding onstabiel is. Glasvezel is dan ook een prima alternatief als het gaat om langere afstanden overbruggen. Met deze verbinding kom je tot wel honderden meters verder dan een CAT 5E/CAT6 kabel. Glas voor backbones, patchkast koppelingen of andere langere afstanden is dan ook de perfecte oplossing en tegenwoordig ook vrij betaalbaar.

Wat is CPR CPR – NEN 8012-norm en wat betekent deze voor mij?

U heeft er vast al over gehoord: de CPR-normering ofwel NEN 8012-norm voor kabels en elektrische leidingen. Wat houden de nieuwe regels in en wat betekent de CPR voor u? Hieronder leest u de antwoorden op de belangrijkste vragen rond de CPR, zodat u veilig en volgens de regels kunt werken.

De nieuwe CPR is een norm voor de brandclassificatie van kabels en elektrische leidingen in bouwwerken. De afkorting CPR staat voor Construction Product Regulation, ruw vertaald is het een verordening voor bouwproducten. In Europa is de CPR bekend als de norm EN 50575 (CPR). In Nederland is hiervoor NEN 8012 opgesteld. Het doel van de norm is om meer uniformiteit en duidelijkheid te creëren omtrent het brandgedrag van kabels en elektrische leidingen. En om de schade als gevolg van brand van en via elektrische leidingen zoveel mogelijk te beperken.

Binnen de CPR gaat het om de vraag hoe kabels reageren bij brand. Daarbij wordt bijvoorbeeld gekeken naar de brandvoortplanting en warmteafgifte, rookontwikkeling, vallende deeltjes en de zuurgraad. Door dit beter in beeld te krijgen moet het makkelijker worden om de juiste kabel bij het juiste gebouwtype te kiezen. De brandklasse hangt namelijk samen met de risicosituatie van een gebouw.

In de Europese regelgeving over CPR (EN 50575 en EN 13501-6) zijn verschillende Euroklassen (ca) gedefinieerd: A, B1, B2, C, D, E en F. Deze klassen variëren in brandbijdrage en toepassing bij brandrisico op basis van de volgende kenmerken: – Rookontwikkeling (s=smoke) – Brandende en vallende deeltjes (d=droplets) – Corrosiviteit / zuurgraad (a=acidity)

Binnen 24 uur
Waarom kiezen voor megasnel.nl
 • Eigen helpdesk
 • Opgeleide monteurs
 • VCA Certificering
 • Technische dienst
 • Adviseurs op locatie
 • Projectmatige aanpak
 • 20+ jaar ervaring
 • Totaal oplossingsgericht
 • Data – Elektra - ICT
Gratis advies